Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Ikast-Brande Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved først at vælge emne og derefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Erik Sigsgaard

Om morgenen slog Christoffer på fem øjnene op og sagde med fryd i stemmen: 'Jeg skal ud og lave videre på hulen!' Christoffers børnehave er Lægdsgård.

  Børn skal lære en masse. Børn skal forberedes til skolen. Børn skal være sociale. Børn skal sprogstimuleres, og det kan ikke gå hurtigt nok - Sådan lyder dagens tekst ofte.
Jo, det kan. Det kan gå alt for hurtigt. Skynd dig! siger de voksne, men børn dur ikke til at skynde sig. Se nu at blive færdig! siger de voksne, når et par børn har vasket op en time eller to. Men børn har ikke travlt med at blive færdige. De sejler med kopperne i opvaskebaljen, de leger, de eksperimenterer: kan den mon flyde, hvis vi fylder den med vand?

Barndommen skal leves langsomt. Voksne der siger 'kom og få tøj på, når du har leget færdig' i stedet for at sige 'du skal komme nu!' hjælper børnene til at få en god, langsom barndom. De er mere værd for børnene end 10 sprogstimulerings-programmer.
Hvordan skal Lægdsgård være i fremtiden? Jeg håber, den er et sted, der giver plads til børns munterhed, fordybelse, alvor og glæde. Jeg håber, at rigtig mange børn slår øjnene op i fremtiden med stor forventning, fordi de skal ud på Lægdsgård og lave videre på hulen.

Jeg håber også, at Lægdsgård kan arbejde frit, uafhængigt af nationale læreplaner for børnehaven. Og kan man slet ikke lade være med at lave den slags binding af børnehaven, så håber jeg, der kun bliver én sætning:
 

BØRNEHAVEBØRN I DANMARK HER RET TIL AT VÆRE UDENDØRS MINDST FIRE TIMER OM DAGEN.
 

Og så håber jeg, de voksne på Lægdsgård fortsat vil lave rigtigt voksenarbejde, at de altså også i fremtiden sylter, saver, murer, bager, graver. Det er nemlig helt forkert, når nogle voksne tror, at børn er 'grænsesøgende'. Nej, børn er voksensøgende, særlig hvis de voksne er så dygtige pædagoger, at de kan være 'almindelige voksne' samtidig.

Det er de voksne der har ansvaret for, at børnene kan få en dagligdag, præget af leg, frihed, fællesskab og udeliv. En klog pædagog har formuleret opgaven sådan: Hvordan undgår man sin tids professionelle univers af sandheder og opretholder retten til at se og vurdere selv?

Det forekommer mig, at Lægdsgård ikke klarer den opgave så dårligt endda, sagt på jysk.

Erik Sigsgaard
Forfatter


Daginstitutionen Lægdsgård
Lægdsgårdsvej 3  -  7430 Ikast
Tlf. 99 60 48 70  -  EAN: 5798005570844